Sveriges Kungahus

Kungaparet besökte Norrbottens län

Föregående 1 2 3 4 5 Nästa
Motiv: Kungaparet, landshövdingeparet och Älvsbyns kommunalråd Helena Öhlund vid Storforsen. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix
Fredagen den 16 augusti besökte Kungaparet Norrbottens län.
16.55 I Stadsparken avrundas ceremonin med ett tal av kommunalrådet i Luleå Karl Petersen, sång av Katarina Fallholm tillsammans med Piteå Stråkkvartett. Avslutningsvis sjungs Nationalsången.
Kungen håller tal i Stadsparken i Luleå. Foto: Jonas Ekströmer

Kungen håller tal i Stadsparken i Luleå. Foto: Jonas Ekströmer

16.40 Kungen håller tal och säger bland annat:

"Från Älvsbyn gick resan sedan vidare hit till Luleå. Att resa så här genom länet skapar en fin möjlighet att uppleva det svenska kulturarvet. Vi har fått uppleva landskapet med dess traditionella bebyggelse med lador. Detta säregna och unika ladlandskap vill jag gärna bidra till att uppmärksamma och kunna bevara för framtiden. Det är viktigt att vi vårdar och värnar vårt gemensamma kulturarv."

Läs Kungens tal i sin helhet.

I Stadsparken. Foto: Kungahuset.se

I Stadsparken. Foto: Kungahuset.se

Kungaparet i Luleå Stadspark. Foto: Kungahuset.se

Kungaparet i Luleå Stadspark. Foto: Kungahuset.se

16.26 Kungaparet anländer till Luleå Stadspark och tas emot av Anna Degerman som är utvecklingschef i Luleå och konferencier för programmet i Stadsparken. Efter sång av Katarina Fallholm håller landshövdingen ett tal där han berättar om dagens besök.
Intervju med landshövding Sven-Erik Österberg.
Länet är stort som Österrike, hur går man tillväga för att göra ett dagsprogram för ett så stort län?
- Det har varit det svåra! Jag har velat göra en sammansättning traditionen i länet, men det känns också viktigt att ge en inblick vart länet befinner sig idag. Det har varit en mix av gammalt och nytt, kan man säga.

Hur tycker du dagen har varit?
- Det har varit bra, avspänt och positivt vart vi än har varit. Jag är glad över Kungaparets besök i länet, det blir ju lite fest och det ska man absolut inte underskatta, en positiv kick i vardagen för många. Jag är också imponerad över hur Kungaparet, trots tidspressen, tagit sig tid att tala med så många länsbor längs vägen.

15.35 Kungaparet anländer till Luleå tekniska universitet och hörsalen inne på universitetet. Rektor Johan Sterte berättar att universitetet har fyra campus och lockar studenter från hela världen. Universitetet som grundades 1971 har 19.000 studenter och 1.600 anställda. Här finns 69 forskningsämnen och fokusområden för forskningen är bland annat samhällsbyggande, framtidens gruvor, hållbara transporter och smarta maskiner och material. Därefter berättar Rikard Gebart, professor energivetenskap, om sitt forskningsområde inom energi, bland annat om ett projekt som går ut på att ge Sverige ett fossiloberoende transportsystem genom att använda råvaror från skogen. Han berättar vidare om LTU Green Fuels pilotanläggning som Kungen invigde 2009 där flera experiment om gröna bränslen pågår

Kungaparet guidas genom Gammelstads kyrka av Kjell Lundholm. Foton: Kungahuset.se

Kungaparet guidas genom Gammelstads kyrka av Kjell Lundholm. Foton: Kungahuset.se

14.45 Utanför kyrkan hälsar Kjell Lundholm, fd landsantikvarie, välkommen och berättar om kyrkans historia. Fisket, skinnet och handeln gjorde församlingen rik och gjorde att de kunde bygga en stor kyrka på 1400-talet. Runt kyrkan ligger kyrkstaden som består av 408 stugor uppdelade i 553 kammare. Gammelstads kyrkstad, med sin levande kyrkstadstradition, togs den 7 december 1996 upp på UNESCO:s världsarvlista över för mänskligheten omistliga kultur- och naturmiljöer. Inne i kyrkan berättar Kjell Lundholm bland annat om altarskåpet som vid tillkomsten kostade mer än det i Storkyrkan i Stockholm och som tillverkades i Antwerpen 1525.
En historisk vandring längs Gamla Hamngatan upp till Gammelstads kyrka. Foto: Kungahuset.se

En historisk vandring längs Gamla Hamngatan upp till Gammelstads kyrka. Foto: Kungahuset.se

14.36 Kungaparet anländer till Gammelstad i Luleå.

14.20 Karl Petersen, kommunstyrelsens ordförande, berättar om Luleås historia och hur staden flyttades i mitten av 1600-talet. Landhöjningen gör att kommunen ökar med två kvadratkilometer varje år. Stålverket och universitetet är två milstolpar som betytt mycket för staden, liksom kulturens hus som invigdes 2007. Han avslutar med att hälsa välkommen till Luleå kommun som bussen med Kungaparet nu kör in i.

Ladulandskap. Foto: Kungahuset.se

Ladulandskap. Foto: Kungahuset.se

14.11 Efter lunchen, som bestod av sikröra på polarkaka till förrätt, älggryta med mandelpotatis och lingonchutney till huvudrätt och vit chokladkräm med rabarber och jordgubbar, är Kungaparet på väg till Luleå. På bussen talar landshövdingen om utvecklingen i länet. Utmaningarna består i, precis som i andra län, utflyttning och demografi. I vissa kommuner ser man nu hur det blir en befolkningsökning. Därefter berättar Sven-Erik Österberg om kulturlandskapet med de speciella ladorna. Länsstyrelsen ger bidrag för att rusta upp ladorna så de kan sparas för framtiden. Längre upp i länet finns det myrlador där man fortfarande gör en del myrslåtter för att behålla kunskap och tradition. Sven-Erik Österberg avslutar sin nutidsbeskrivning av länet med att tala om flytten av Kiruna.
På väg mot Luleå. Foto: Kungahuset.se

På väg mot Luleå. Foto: Kungahuset.se

12.20 Lunch på församlingsgården, Älvsby kyrka.
I Älvsby kyrka. Foto: Kungahuset.se

I Älvsby kyrka. Foto: Kungahuset.se

12.10 Kungaparet besöker Älvsby kyrka.
Kronprinsparet Gustav VI Adolf  och Louise signerar ”Kungastenen” 1927.

Kronprinsparet Gustav VI Adolf och Louise signerar ”Kungastenen” 1927.

Kungaparet välkomnas till Älvsbyn. Foto: Kungahuset.se

Kungaparet välkomnas till Älvsbyn. Foto: Kungahuset.se

11.44 En kör sjunger för Kungaparet utanför Älvsby kyrka. Därefter hälsar kyrkoherde Tomas Lång välkomna till kyrkmalmen och minnesmärket "Kungastenen" som kronprinsparet Gustav VI Adolf  och Louise signerade 1927. Tomas Lång berättar att Gustav III, i början av 1780-talet, tog beslut om att kyrkan skulle byggas, men det tog 30 år innan bygget påbörjades.
Ingegerd Granström visar bilder från Kungaparets tidigare besök vid Storforsen. Foto: Kungahuset.se

Ingegerd Granström visar bilder från Kungaparets tidigare besök vid Storforsen. Foto: Kungahuset.se

11.36 Kungaparet anländer till Älvsbyn.

11.11 Annika Fredriksson berättar om turismen i länet. Länet täcker 25 % av Sveriges yta och det går bra för besöksnäringen i regionen. När det går bra för industrin och näringslivet växer också besöksnäringen, inte minst under vintersäsongen ökar antalet besökare från hela Europa. Enligt FN spås en positiv utveckling av turistnäringen, med en ökning på 3 % per år. På sommaren kommer många Norska besökare, vintertid kommer flest tyskar och engelsmän. Förra året gick 100 miljarder kronor till statskassan i form av skatteintäkter från turistnäringen. Gruva och stål bidrog med 65 miljarder som en jämförelse. Sverige ligger på plats 19 över de länder med högst turistintäkt. En typisk turist på sommaren kommer för sol och värme, kusten lockar många besökare med sin solsäkerhet och långa sandstränder.

11.07 Ombord på bussen mot Älvsbyn fortsätter Helena Öhlund att berätta om Älvsbyn, bland annat om att kommunen hoppas på en koppargruva som Boliden just nu projekterar för. Beslut om gruvdrift tas 2015.

10.57 Annika Fredriksson, vd Swedish Lappland, hälsar välkommen till Storforsen och berättar om forsen som är Europas största obundna fors med en fallhöjd på 82 meter.

10.52 Kungaparet anländer till Storforsen.

10.45 Ombord på bussen till Storforsen hälsar kommunalråd Helena Öhlund välkommen till Älvsbyn. Hon berättar om Pite älv som går genom hela kommunen och som är tio mil lång. Senaste kungliga besöket var 1927 när Gustaf VI Adolf besökte kommunen. Polarbröd och Älvsbyhus är kommunens största företag. Älvsbyn har nyligen utsetts till Sveriges mest jämställda företagskommun.

10.19 Efter en kort förflyttning till ett konferensrum visas en film om verksamheten. Kunderna är bilbolag från hela världen som vill testa vinteregenskaper i en sluten miljö med tillgång till stora verkstäder. Arctic Falls ingår i en förening som heter Swedish Proving Ground Association, där tio företag som arbetar med biltester ingår. Sverige har 30 % av världsmarknaden av biltester. Biltesterna i Norrland började under 1970-talet när bilföretag ville testa bilar i en kall miljö. Det sammanföll med teknikutvecklingen av ABS-bromsarna som behövde testas. Idag är det främst utveckling av alternativa drivmedel som driver testmarknaden.

Jonas Jarlar, vd Arctic Falls AB, berättar att anläggningen som syns på kartan är fem hektar stor och helt insynsskyddad. Foto: Kungahuset.se

Jonas Jarlar, vd Arctic Falls AB, berättar att anläggningen som syns på kartan är fem hektar stor och helt insynsskyddad. Foto: Kungahuset.se

10.04 Kungaparet anländer till Arctic Falls biltestanläggning och hälsas välkommen av vd Jonas Jarlar. Företaget grundades i början av 1980-talet och driver idag fem testanläggningar. De har stor beläggning från november till april. Under högsäsong arbetar 35 till 40 personer här. På senare tid har en viss utveckling har skett mot ökad verksamhet även under sommarhalvåret, då är det test av däck som sker.
Välkomstkommittén Elias och Aron vid Vidselbasen. Foto: Kungahuset.se

Välkomstkommittén Elias och Aron vid Vidselbasen. Foto: Kungahuset.se

09.33 Vid Vidselbasen möts Kungaparet av Helena Öhlund, kommunalråd Älvsbyn, Paulina Nordin, ställföreträdande provplatschef, Johan Antti, länsråd Norrbottens län, och Hans Groth, programansvarig länsstyrelsen.

08.42 Landshövding Sven-Erik Österberg hälsar Kungaparet välkomna till Norrbottens län och berättar om dagens program.

Program vid Kungaparets besök fredagen den 16 augusti.


Kl. 09.30 Kungaparet anländer till Vidselbasen och välkomnas till dagen i Norrbottens län av landshövding Sven-Erik Österberg.
Kl. 10.05 Kungaparet besöker Arctic Falls biltestanläggning på Vitberget.
Kl. 10.50 Kungaparet beser Storforsen.
Kl. 11.45 Kungaparet anländer till Älvsbyn och promenerar till Kyrkmalmen.
Kl. 12.15 Lunch på församlingsgården, Älvsbyn kyrka.
Kl. 14.30 Kungaparet anländer till Gammelstad i Luleå och företar en historisk vandring längs Gamla Hamngatan upp till Gammelstads kyrka.
Kl. 15.30 Kungaparet besöker Luleå Tekniska Universitet.
Kl. 16.15 Kungaparet anländer till Stadsparken. Kungen håller tal.

Dagen i Norrbottens län avslutas med middag hos landshövdingen på residenset.

Länsbesök 2013


Med anledning av Kungens 40 år på tronen besöker Kungaparet Sveriges samtliga 21 län under året.

Läs mer om länsbesöken.