Sveriges Kungahus

Kungaparet besökte Jämtlands län

Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Nästa
Motiv: Kungaparet anländer till Sommarhagen, kompositören Wilhelm Peterson-Bergers hem och tas emot av Iwan Sturk. Foto: Kungahuset.se
Onsdagen den 11 september besökte Kungaparet Jämtlands län. Besöket avslutade Kungaparets resor genom Sveriges samtliga 21 län, som gjorts under året med anledning av Kungen 40 år på tronen.
16.18 Kungaparet anländer till Sommarhagen, kompositören Wilhelm Peterson-Bergers hem. Iwan Sturk, ordförande i Wilhelm Peterson-Berger-stiftelsen visar Kungaparet Sommarhagen som stod klart 1914. Huset kunde byggas tack vare arvet från Peterson-Bergers mor och var en hyllning till henne.
Kungaparet i Sommarhagen. Foto: Kungahuset.se
Pianisten Angela Murén spelar Peterson-Bergers ”Till Rosorna”. Foto: Kungahuset.se
15.59 Bussen åker vidare mot Frösön och Sommarhagen. Anders Hansson, Jamtlis 1:e antikvarie och chefsarkeolog berättar att Frösön har varit Jämtlands centrum under lång tid. Frösön har en nästan 2000-årig historia. Det var först med järnvägen som Östersund blev större än Frösön.

Därefter berättar kyrkoherde Peter Forsberg om Frösö kyrka som byggdes i slutet av 1100-talet, på en gammal hednisk offerplats.

15.17 Kungaparet besöker skidlabbet på Mittuniversitetets Vintersportcentrum. De träffar Marika Backman som tävlar i skidskytte och går första året på gymnasiet.

Läs mer om Nationellt Vintersportcentrum på Mittuniversitetet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

I skidlabbet ser Kungaparet på när Marika Backman gör tester. Foto: Kungahuset.se

I skidlabbet ser Kungaparet på när Marika Backman gör tester. Foto: Kungahuset.se

Patrik Jemteborn från Skidskytteförbundet presenterar kampanjen för VM i skidskytte i Östersund 2019. Niklas Carlsson, förbundsdirektör för svenska skidförbundet talar om kampanjen för alpina VM i Åre 2019.

14.46 Kungaparet besöker Campus Östersund. Rektor Anders Söderholm berättar att universitetets fokus är att ta tillvara regionens resurser.

Universitetslektorerna Lars-Erik Rännar och Mikael Bäckström berättar om forskningsområdet amorf metall, ett mycket starkt och extremt elastiskt material. Det används bland annat i biomedicinska implantat.

Mittuniversitetet bedriver också utbildning och forskning inom sportteknologi. Utrustning för sport och friluftsliv är en miljardindustri och behovet av bättre konstruktioner och nya material är stort.

Vintersportcentrum vid Mittuniversitetet är en av de ledande miljöerna i landet för idrottsbaserad forskning. Centret är världsledande inom skidforskning och förfogar över moderna labbmiljöer med olika avancerade instrument samt test- och mätutrustning som används regelbundet av större delen av svenska eliten i många vintersporter, till exempel längdskidåkning och skidskytte, för att nå världstoppen.

På universitetet studerar idag 65 elitidrottare.

Läs mer om Mittuniversitetet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Längdskidåkare Anders Södergren samtalar med Kungaparet i labbet. Bredvid Anders Södergren står ordförande i Riksidrottsförbundet Karin Mattsson Weijber, rektor Anders Söderholm och landshövding Britt Bohlin.  Foto: Kungahuset.se

Längdskidåkare Anders Södergren samtalar med Kungaparet i labbet. Bredvid Anders Södergren står ordförande i Riksidrottsförbundet Karin Mattsson Weijber, rektor Anders Söderholm och landshövding Britt Bohlin. Foto: Kungahuset.se

14.42 På bussen mot Mittuniversitetet passerar Kungaparet universitetets lokaler som är inrymda i det gamla regementet. Campus Östersund är ett av Mittuniversitetets tre campus.

13.30 Kungaparet anländer till Östersund rådhus för att äta lunch. Rådhuset firade 100 år förra året.

Kungaparet anländer till rådhuset i Östersund. Foto: Kungahuset.se

Kungaparet anländer till rådhuset i Östersund. Foto: Kungahuset.se

13.10 Ceremonin i Badhusparken avslutas med att alla stämmer upp i Jämtlandssången, text av Wilhelm Peterson-Berger.

12.56 Kungen håller tal och säger bland annat:

”För 40 år sedan var jag i Jämtland på Eriksgata. Och det känns alltid lite som att komma hem när jag är här. Och det finns skäl till att jag känner så. En av anledningarna är att jag föddes som hertig av Jämtland och det gör att jag alltid kommer att ha särskilda band till just detta landskap.

En annan anledning, som gör att vi känner oss hemma i Jämtland, är familjens stuga i Storlien. Där har vi i familjen uppskattat att tillbringa många härliga vinterveckor tillsammans!

Idag har vi också fått smaka på den jämtska matkulturen. Er satsning på det småskaliga har lyckats väl. Och vi har haft förmånen att få lokala råvaror från fjället, sjöarna och lokala odlingar. Ja, vår dag i Jämtland har varit mycket inspirerande.”

Läs talet i sin helhet

12.44 Kungaparet kommer till Badhusparken, Östersund. Kungssången sjungs och landshövding Britt Bohlin håller tal.

12.20 Kungaparet anländer till Östersund.

Utsikt från helikopterfärden från Tännäs till Hosjöbottnarna. Foto: Kungahuset.se

Utsikt från helikopterfärden från Tännäs till Hosjöbottnarna. Foto: Kungahuset.se

11.35 Nicklas Johansson, Magnus Rehnfeldt, ordförande i Mittådalens sameby, Rickard Åström, ordförande Handölsdalens sameby, och turismföretagaren Daniel Persson berättar om rennäringens förutsättningar och om samexistens med andra intressenter.

Daniel Persson berättar att han och hans fru driver den småskaliga turistanläggningen ”De åtta årstiderna” som ett komplement till den rennäring de bedriver. De har haft full beläggning hela sommaren, 8 till 12 personer åt gången. De flesta är fiske- och jaktturister eller konferensgäster.

Under besöket berättar landshövding Britt Bohlin att den sedan länge efterfrågade permanenta elförbindelsen är på gång.

Kungen i samtal med Richard Åström, ordförande i Handölsdalens sameby till vänster och till höger Daniel Persson, renägare och ägare av turistanläggningen 'De Åtta årstiderna' vid Hosjöbottnarnas sameläger. Foto: Marie Birkl/TT Nyhetsbyrån

Kungen i samtal med Richard Åström, ordförande i Handölsdalens sameby till vänster och till höger Daniel Persson, renägare och ägare av turistanläggningen 'De Åtta årstiderna' vid Hosjöbottnarnas sameläger. Foto: Marie Birkl/TT Nyhetsbyrån

11.25 Kungaparet anländer till Hosjöbottnarnas sameläger i Oviksfjällen. Ordförande i Tåssåsens sameby Nicklas Johansson tar emot.

Samelägret Hosjöbottnarna som hör till Tåssåsens sameby i Oviksfjällen har haft fast bosättning sedan 1920-talet och där finns nu en småskalig turistanläggning ”De åtta årstiderna”.

Kungen matar Härje, myskoxcentrets största tjur. Foto: Kungahuset.se

Kungen matar Härje, myskoxcentrets största tjur. Foto: Kungahuset.se

10.20 Mats Forslund, chef för Jämtland Härjedalen turism, berättar om turistnäringen som genererar 8,2 miljoner gästnätter i länet. Det är flest turister vintertid, men antalet under sommaren ökar markant. Cykling och vandring är aktiviteter som lockar.

09.57 Kungaparet anländer till Tännäs Myskoxcentrum i västra Härjedalen och tas emot av Stefan Mörberg, turismföretagare och ordförande i arbetsgruppen för myskoxens bevarande.

I myskoxhägnet kan myskoxarna – den sista arten av de stora urtidsdjuren – vistas i sin naturliga miljö, med gott om plats och mycket av sin naturliga föda. Syftet är att bevara den vilda myskoxstammen och att tillföra stammen nya gener. Från en hög ramp i visningshägnet kan djuren studeras på nära håll.

Kungaparet i myskoxhägnet i Tännäs Myskoxcentrum. Foto: Kungahuset.se

Det finns idag sju vilda myskoxar i områden inte långt ifrån centret. I mars i år sattes en kviga ut från centret och utplaceringen har gått bra. De vilda oxarna härstammar från dem som Norge importerade från Grönland på 50-talet.
Läs mer om Tännäs Myskoxcentrum Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

08.17 Landshövdingen i Dalarnas län Maria Norrfalk överlämnar värdskapet till Jämtlands läns landshövding Britt Bohlin.

Kungaparet välkomnas till Jämtlands län av landshövding Britt Bohlin. Foto: Kungahuset.se

Kungaparet välkomnas till Jämtlands län av landshövding Britt Bohlin. Foto: Kungahuset.se

Program vid Kungaparets besök onsdagen den 11 september.


Kl. 08.15 Kungaparet välkomnas till dagen i Jämtlands län av landshövding Britt Bohlin.
Kl. 10.00 Kungaparet besöker Tännäs Myskoxcentrum.
Kl. 11.15 Kungaparet besöker Hosjöbottnarnas sameläger.
Kl. 12.30 Kungaparet anländer till Badhusparken i Östersund. Kungen håller tal.
Kl. 13.30 Lunch Östersunds Rådhus
Kl. 14.45 Kungaparet besöker Mittuniversitetet.
Kl. 16.15 Kungaparet anländer till Frösön och Sommarhagen.

Dagen i Jämtlands län avslutas med middag hos landshövdingen på residenset.

Länsbesök 2013


Med anledning av Kungens 40 år på tronen besöker Kungaparet Sveriges samtliga 21 län under året.

Läs mer om länsbesöken.


Visa Kungaparets besök i Jämtlands län på en större karta