Kungl. Djurgården

Djurgårdsporten, Kungl. Djurgården. Foto: Henrik Garlöv/Kungl. Hovstaterna

År 1286 förvärvade Magnus Ladulås stora delar av Walmunzö; i dag södra Djurgårdsön. Djurgården har sedan dess varit kunglig mark som använts för både nytta och nöje.

Kungl. Djurgården och Nationalstadsparken

År 1286 förvärvade Magnus Ladulås stora delar av Walmunzö; i dag södra Djurgårdsön. Djurgården har sedan dess varit kunglig mark som använts för både nytta och nöje.

Under Johan III:s tid användes marken till jakt. Kungen anskaffade 1581 tio renar för sin "Dyregård på Walmarsön" och senare tillkom även hjortar.

Drottning Kristina begav sig ofta till Djurgården för att titta på balett och fyrverkerier. Karl XI inhägnade jaktområdet med ett stängsel, den så kallade Djurgårdsgärdesgården.

På Gustav III:s tid kom istället områdets roll som nöjes- och rekreationsområde i förgrunden. Det var även då flera värdshus tillkom. Det var dock allt annat än bekvämt att ta sig ut till Djurgården. Olaus Magni berättar om "roddarpigor som skjutsar ungkarlar och jungfrur ut för att leka och roa sig".

För Karl XIV Johan byggdes Rosendals slott 1823–27. Allt praktfullare villor började att byggas, bland annat Parkudden, Sirishov, Täcka Udden och Wicanderska villan.

Utsikt över Rosendal 1828, målning av J.M.Christian Etzdorf.

Under 1800-talet tillkom även Cirkus, Hasselbacken, Gröna Lund, Skansen och Nordiska Museet samt många förlustelseställen runt Djurgårdsslätten. De första reguljära landförbindelserna var en hästomnibusslinje mellan Gustav Adolfs torg och Blå Porten och de första hästspårvagnarna började rulla 1877 från Slussen. 1897 invigdes Stockholmsutställningen och flera av de byggnader som uppfördes finns kvar i dag, framförallt kring Lejonslätten.

1995 invigde Konung Carl XVI Gustaf Sveriges första Nationalstadspark för området Ulriksdal-Haga-Brunnsviken-Djurgården.

Folke Bernadottes bro, en gångbro över Djurgårdsbrunnsviken som binder samman Museiparken med Rosendal.

2019 invigdes Folke Bernadottes bro, en gångbro över Djurgårdsbrunnsviken som binder samman Museiparken med Rosendal. Foto: Raphael Stecksén/Kungl. Hovstaterna

Området är unikt vad gäller enskilda natur-, kultur- och friluftsvärden, såväl som för helheten och att den ligger i direkt anslutning till stadsbebyggelse.

Parken är öppen året om och är Sveriges mest besökta rekreationsområde. Här finns också många sevärdheter som museer, lustslott, byggnader och statyer. Kungl. Djurgårdens förvaltning upplåter dessutom marken för evenemang av olika slag.

Besök Kungl. Djurgården

Nationalstadsparken Kungl. Djurgården sträcker sig över en mil, från Djurgården i söder till Ulriksdal i norr. Parken innefattar Södra och Norra Djurgården, Hagaparken och Ulriksdals slottspark och är Stockholms mest välbesökta rekreationsområde.

Upptäck mer

Till toppen