Engagemang

Prinsessan Sofia, Drottningen och barnrättsorganisationer diskuterar insatser för att hjälpa nyanlända barn och ungdomar. Mötet hölls på Kungliga slottet våren 2016. Foto: Kungahuset.se

Prinsessan Sofia deltar årligen, tillsammans med övriga Kungafamiljen, i firandet av Sveriges Nationaldag, Kungens och Kronprinsessans födelsedagar, riksmötets öppnande samt Nobelfestligheterna.

Den 1 januari 2016 utsågs Prinsessan Sofia till ny hedersordförande för Sophiahemmet. Prinsessan efterträder Prinsessan Christina, Fru Magnuson, som har varit hedersordförande sedan 1972.

Prinsessan Sofia med pristagarna vid diplomceremonin för Project Playground och Lugna Gatan på Fryshuset i Stockholm, augusti 2015. Foto: Bertil Ericson/TT

Barn och unga

I samband med Prinsparets bröllop den 13 juni 2015 bildades Prins Carl Philips och Prinsessan Sofias stiftelse Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Syftet med stiftelsen är att motverka mobbning med visionen att barn och unga ska ha rätt och möjlighet att få vara sig själva. Arbetet riktar in sig på att motverka näthat och sprida kunskap om dyslexi. Till grund för stiftelsens arbete ligger Prinsparets egna engagemang i dessa frågor.

Prinsessan Sofia är en av grundarna av den ideella organisationen Project Playground Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Organisationen är verksam i Sydafrika och i Sverige och arbetar för att förbättra barn och ungas möjligheter i livet genom organiserad aktivitet, sport och social verksamhet med fokus på individen. Idag är Prinsessan aktiv hedersordförande i Project Playground.