Kungen och Prins Carl Philip vid symposiet Svensk gastronomi – en global succé

Torsdagen den 11 oktober deltog Kungen och Prins Carl Philip i symposiet Svensk gastronomi – en global succé på Kungliga slottet, med anledning av Gastronomiska Akademiens 60-årsjubileum.

Symposiet som är en del av förberedelserna inför det svenska deltagandet vid världsutställningen Expo2020 i Dubai – vände sig till aktörer inom jordbruk, livsmedelsindustri, dagligvaruhandel, restaurang- och besöksnäring samt akademier och organisationer med intresse för måltidskultur och gastronomi.

Kungen håller välkomsttal vid Gastronomiska akademiens symposium i Bernadottebiblioteket. Foto: Henrik Garlöv/Kungl. Hovstaterna

Kungen håller välkomsttal vid Gastronomiska akademiens symposium i Bernadottebiblioteket. Foto: Henrik Garlöv/Kungl. Hovstaterna

Symposiet började med att Kungen höll ett tal där han hälsade deltagarna välkomna.

– Här i Sverige produceras livsmedel av hög kvalitet. Det finns också en betydande potential för export. Detta ser jag fram emot att höra mer om under dagens symposium.

» Läs Kungens tal i sin helhet

Kulturjournalisten Karsten Thurfjell som är Gastronomiska akademiens ständige sekreterare talade vid symposiet. Foto: Henrik Garlöv/Kungl. Hovstaterna

Kulturjournalisten Karsten Thurfjell som är Gastronomiska akademiens ständige sekreterare talade vid symposiet. Foto: Henrik Garlöv/Kungl. Hovstaterna

Några av ämnena under symposiet i Bernadottebiblioteket var

  • Sveriges roll i relation till direktivet om Europas gastronomiska arv.
  • Svensk gastronomi på export.
  • Svensk måltidsforskning på svenska universitet och lärosäten.
  • Historien om svenskt uteätande under 700 år.
  • En presentation av boken och begreppet ”Swedish Gastronomy – A Global
    Success” som kommer att lanseras på fyra språk i samband med
    världsutställningen i Dubai.