Kungafamiljen vid Nobelbanketten

Lördagen den 10 december deltar Kungafamiljen traditionsenligt vid årets Nobelbankett i Blå hallen i Stockholms stadshus.

Omkring 1.300 gäster bjuds varje år in till Blå hallen i Stockholms stadshus där middagen serveras. Förutom Kungafamiljen, pristagarna och deras familjer deltar bland andra företrädare för regeringen och riksdagspartierna.

Odile Belmont, Kungen och professor Evi Heldin. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Under banketten bjöd klarinettisten Martin Fröst och musikern Magnus Lindgren tillsammans med Svenska Kammarorkestern och Adolf Fredriks Flickkör gästerna på en resa från musikens begynnelse till nyskriven musik, i regi av Linus Fellbom.

I slutet av kvällen uppvaktade studenter med fanborg i trappan och på balustraden. Högskolor och universitet från hela landet fanns representerade i fanborgen.

Pristagarna höll tacktal. En pristagare från varje prisgrupp håller tal, i Nobelordning, det vill säga i den ordning som Alfred Nobel angav priserna i sitt testamente;

I fysik professor F. Duncan M. Haldane, i kemi professor J. Fraser Stoddart, i medicin professor Yoshinori Ohsumi, i litteratur framfördes ett tal från Bob Dylan av Azita Rajis USA:s ambassadör i Sverige samt i ekonomi professor Oliver Hart.

Under Nobelbanketten i Blå hallen i Stockholms stadshus. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Nobeldagen

Den 10 december är Alfred Nobels dödsdag. Till minne av Alfred Nobel är 10 december den dag då Nobelpristagarna tar emot sina pris. Så har det varit ända sedan de första Nobelpriserna delades ut 1901.

Sedan 1901 har Nobelpriset delats ut 579 gånger till 911 pristagare.

Läs mer om Nobelpriset.länk till annan webbplats