Kronprinsessparet i Italien – dag 1

Torsdagen den 15 till och med lördagen den 17 december var Kronprinsessparet i Italien och besökte städerna Rom och Milano. Med på resan var gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström.

Syftet med besöket är att lyfta hälso- och kulturfrågor samt att främja svenskt näringsliv. Bilden av Sverige i Italien är positiv och målsättningen är att ytterligare fördjupa relationerna mellan länderna.

Under torsdagseftermiddagen inleddes besöket i Rom på deputeradekammaren, Camera dei Deputati Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., där Kronprinsessparet och statsrådet Anna Ekström hade möte med talman Laura Boldrini.

Under samtalet berättade talman Boldrini om den aktuella politiska situationen i Italien, vidare diskuterades miljö-, hälso- och jämställdhetsfrågor.

Talmannen för deputeradekammaren är det tredje högsta politiska ämbetet i Italien, efter presidenten och talmannen i senaten. Det italienska parlamentet består av två kamrar: deputeradekammaren (630 ledamöter) och senaten (315 senatorer). Lagar måste antas av båda kamrarna, vilka arbetar oberoende av varandra. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Efter mötet visade talman Laura Boldrini Kvinnornas sal, Sala delle donne.

Dagens andra programpunkt var ett besök hos Birgittasystrarna på Birgittahuset som ligger i hjärtat av Rom på Piazza Farnese. Kronprinsessparet och statsrådet Ekström träffade Moder Tekla och Moder Fabia. Moder Tekla lämnade nyligen, av åldersskäl, sin position som Birgittasystrarnas generalabbedissa i Rom, en befattning hon innehaft sedan 80-talet. Moder Fabia efterträdde Moder Tekla.

Vid mötet med Moder Tekla på Birgittahuset. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Birgittinorden, ”Den allraheligaste Frälsarens orden”, grundades av den heliga Birgitta och godkändes av påven 1370.

Birgitta Birgersdotter, heliga Birgitta Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., föddes ca 1303 förmodligen i Finsta, Uppland. Hösten 1349 reste hon till Rom för att få påvens godkännande att grunda ett kloster åt sin orden. Vid Birgittas död 1373 skänktes huset vid Piazza Farnese där hon bott till Vadstena kloster.

Vadstena kloster, som hade planerats av den heliga Birgitta, möjliggjordes genom generösa donationer av kung Magnus Eriksson och drottning Blanka av Namur 1346 och invigdes i oktober 1384, elva år efter Birgittas död.

Birgitta utnämns 1999 av påven Johannes Paulus II till skyddshelgon för Europa.

Kronprinsessan i samtal med Birgittasystrarna. Foto: Kungahuset.se

Kronprinsessparets och statsrådets eftermiddag fortsatte sedan hos fotbollsklubben AS Roma för att ta del av projektet ”Calcio Insieme” (Fotboll Tillsammans) där barn med funktionsnedsättning ges möjlighet till hög-kvalitativ fotbollsträning.

Vid anläggningen Campo Pio XI tog klubbens generaldirektör Mauro Baldissoni emot och presenterade projektet. AS Roma driver ”Calcio Insieme” tillsammans med välgörenhetsorganisationen Roma Cares. Målsättningen är att främja barnens fysiska, sociala och psykiska välmående. I projektet bistår AS Roma bland annat med träningsanläggning och en grupp doktorer, logopeder, psykologer och specialinstruktörer.

Vid ankomsten till AS Romas träningsanläggning Campo Pio XI. Foto: Kungahuset.se

Dagen i Rom avslutades med en mottagning på svenska residenset med svenska ambassadens årliga Luciamottagning. Värd var Sveriges ambassadör i Italien Robert Rydberg.