Kungaparet besöker Sublift AB som utvecklar och tillverkar båtliftar. Foto: Kungahuset.se
Kungaparet sammanfattar själva dagen såhär: "Uppsala län bjöd på mycket, från berättelsen om hur Skandinaviens första vattenbufflar kom till Harbo till vardagsberättelserna som vi fick höra vid Familjecenter. Det gladde oss också att så många kom till Östhammar och mötte oss."
17.03 Kungaparet anländer till inkubatorföretag Sublift AB vid Öregrundsvarvet och blir guidade runt. Sublift utvecklar och tillverkar båtliftar.
16.40 Kungaparet fortsätter mot Uppsala Innovation Centre (UIC). Lars Olde, rådgivare på UIC, berättar att han för 40 år sedan tog emot Kungen på Eriksgatan. Därefter berättar han om UIC som är en företagsinkubator för tillväxtföretag i och utanför Uppsalaregionen.
Drottningen hälsar på Dennis Lager som tillverkar hydraulikblock på företaget Industrihydraulik AB. Foto: Kungahuset.se
Kungen håller tal på Rådhustorget. Foto: Leif R Jansson/Scanpix
15.39 Kungen håller sitt tal på Rådhustorget i Östhammar och säger bland annat:
"Vårt besök idag, i Uppsala län, har så här långt både imponerat och inspirerat oss på olika sätt. För 40 år sedan när jag besökte regionen, i samband med min Eriksgata, möttes jag av en slumrande landsbygd som var präglad av 70-talets stålkris. Idag har vi sett något annat i form av en fantastisk utveckling med framtidstro och stora möjligheter för länsinvånarna."
Orkestern Alfine spelar på torget. Foto: Kungahuset.se
Kungaparet välkomnas till Rådhustorget i Östhammar. Foto: Kungahuset.se
15.14 I bussen på väg mot Östhammar berättar kommunalrådet Jacob Spangenberg om Östhammars kommun för Kungaparet, som var här förra året och invigde Dannemora gruva. Östhammar är en medelstor svensk kommun och det är Forsmark som skapar flest arbetstillfällen. Geografin präglas av havet och skärgården och det attraherar många turister men även nya invånare. Inflyttning sker främst från Stockholm och Uppsala.
Lunchen intogs på Forsmarks Herrgård. Herrgården uppfördes under 1760- och 1770-talen.
13.24 50 meter ner under havsytan visar anläggningschef Håkan Andreasson anläggningen för slutförvaret av låg- och mellanaktivt avfall och berättar om hur avfallet hanteras i en silo där det radioaktiva avfallet kyls av. Det är inte mängden som är problemet med avfallet utan farligheten.
Kungaparet på företaget Svensk Kärnbränslehanterings (SKB) anläggning i Forsmark på fredagen. Foto: Leif R Jansson/Scanpix
13.02 Kungaparet anländer till Svensk Kärnbränslehanterings, SKB, anläggning i Forsmark. Christopher Eckerberg, vd SKB AB, hälsar välkommen och berättar om SKBs verksamhet, som finns i Oskarshamn, Stockholm och här i Forsmark. Att valet föll på Forsmark var på grund av geologiska skäl.
Läs mer om Svensk Kärnbränslehantering
På väg mot SKB:s anläggning i Forsmark. Foto: Kungahuset.se
12.25 Lyfter mot Forsmark och flyger över naturreservatet Gräsö östra skärgård.
11.59 På resan mot Tierps arena berättar Lars-Erik Lindberg, vd för Tierps arena AB, om arenan.
11.38 Kungaparet träffar en grupp med personal, barn och föräldrar. Under träffarna får föräldrarna bestämma tema för gruppen, just nu är det budget och ekonomi. Föräldrarna berättar för Kungaparet om vad träffarna betyder för dem. Facebook är också en stor hjälp för gruppen. Där håller de ihop när de inte ses på familjecentralen.
11.19 Kungaparet besöker Björkgårdens familjecentral.
11.10 Kungaparet anländer till Tierp
11.00 Ann Nilsson, föreståndare för familjecentralen i Tierp, berättar om verksamheten. Den startades 1998 och hjälper föräldrar med kognitiva svårigheter. De har tagit fram ett program som heter SUF — samverkan, utveckling, föräldraskap. Programmet går nu på export till andra kommuner. Målet är att skapa ett nationellt kunskapscentrum. På familjecentralen samverkar kommunens olika verksamheter för föräldrar på ett och samma ställe.
10.48 Åter på bussen berättar Bengt-Olof Eriksson, kommunstyrelsens ordförande, om Tierps kommun. Det finns tre kraftverk i kommunen som tar kraft från Dalälven. Ett av kommunens problem är boendefrågan, det byggs inte lika många bostäder som efterfrågas. Ett hundratal bostäder kommer att byggas under 2013. Vidare berättar Bengt-Olof Eriksson att det tidigare fanns nio järnbruk i kommunen. Det var i början av 1600-talet som produktionen tog fart på allvar och Lövstabruk var kronan på verket, en gång Sveriges största järnbruk.
Linda Elvingson till höger berättar om gårdens växthus, där finns ett akvarium med abborrar som driver gödslingen av tomatodlingen. I växthuset finns också basilika. Foto: Kungahuset.se
Kungen och Drottningen hälsar på Magnus Tättinen-Billton på Ängsholmens Gårdsmejeri i Harbo. Foto: Leif R Jansson/Scanpix
Kungaparet, Pontus Elvingson och Linda Elvingson hos vattenbufflarna på Ängsholmens Gårdsmejeri i Harbo. Foto: Leif R Jansson/Scanpix
10.14 Linda Elvingson, delägare, berättar om verksamheten och bufflarna.
Ängsholmens Gårdsmejeri norr om Uppsala, är den enda svenska gård som producerar svensk buffelmozzarella, buffelyoghurt, buffelsmör och mycket mer. Deras mål är att bli världsbäst på att göra buffelmozzarella.
Läs mer om Ängsholmens Gårdsmejeri
10.07 Kungaparet anländer till Ängsholmens vattenbufflar.
09.32 Marie Wilén, kommunstyrelsens ordförande, hälsar välkommen till Heby kommun. Heby är länets nyaste kommun, bildades 2007. Heby är en landsbygdskommun och en småföretagarkommun med över 1000 aktiva företag. Ängsholmens vattenbufflar är ett exempel, ett småskaligt företag med fokus på mat och förädling. Morgongåva har ett stort lager för e-handel och det är en sektor som växer. Tärnsjö Garveri är Sveriges enda kvarvarande garveri som garvar helt ekologisk. Häst i Heby är ett känt begrepp i Sverige. Ett 50-tal av företagen i kommunen har anknytning till hästverksamhet.
09.18 Peter Egardt berättar om dagen och vill visa delar av länet som Kungaparet kanske inte besökt tidigare. Länet har åtta kommuner och fyra av dem ska Kungaparet besöka under dagen. Residensstaden Uppsala har över 200 000 invånare och är landets fjärde största tätort.
09.16 Landshövding Peter Egardt hälsar välkommen och berättar om Mora stenar där kungar kröntes under medeltiden.
Kungen och Drottningen välkomnas vid Mora stenar. Foto: Kungahuset.se
09.12 Kungaparet anländer till Mora stenar där landshövding Peter Egardt och representanter från länet hälsar välkommen till Uppsala län.
Dagen i Uppsala län avslutas med middag hos landshövdingen på residenset Uppsala slott.