Kungen besökte Dalarna

Föregående 1 2 Nästa
Motiv: Kungen besöker ABB under sitt besök i Dalarna. Foto: ABB
Onsdagen den 19 september besökte Kungen Dalarna.
Värd för besöket var landshövding Maria Norrfalk. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Kungen hade bjudits till Dalarna för att ta del av länet så som pilotlän vad det gäller grön utveckling inom länet. Tema för dagen var länets arbete med energieffektivisering för ett hållbart klimat.

Dagen började i Avesta med industribesök hos företagen Hedbergs tak Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Östbergs fläkt. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Kungen visades runt i industrilokalerna och fick information hur företagen bygger energisnåla industrilokaler.

Därefter gick besöket vidare till Falun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Falu Energi och Vattens nya bioenergikombinat. Det kommunala bolaget berättade om sin verksamhet och hur el, värme, kyla och pellets produceras. Sedan åkte Kungen vidare till Högskolan i Borlänge där Högskolans forskning kring solenergi presenterades. Vid rundvandringen besöktes skolans laboratorium och "Soltaket" där solenergisystem testas.  

Dagens besök i Dalarna avslutades med ett besök på ABB Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.i Ludvika. För att behålla sin ledande ställning inom kraftöverföring satsar ABB i Ludvika på forskning och utveckling. Ett mål är att alla produkter ska ha högsta möjliga kvalitet och säkerhet med minsta möjliga miljöpåverkan.