Prinsessan Madeleine besökte BRIS och Rädda Barnen

Föregående 1 2 3 Nästa
Motiv: Prinsessan Madeleine och Rädda Barnens generalsekreterare Elisabeth Dahlin. Foto: Kungahuset.se
Tisdagen den 13 mars besökte Prinsessan Madeleine organisationerna BRIS och Rädda Barnen.
På BRIS mötte Prinsessan generalsekreterare Kattis Ahlström, chefen för BRIS stödverksamhet Eva Waltré och Anna Bergelv som arbetar med stödarbetet.  Mötet inleddes med en kort tillbakablick på olika viktiga punkter i BRIS historia, från grundandet för 41 år sedan till införande av hjälptelefonen 1980 och chatten som startades för fyra år sedan.

Eva Waltré berättade om vikten av att samarbeta med andra organisationer för att lyfta frågan om barns utsatthet i Sverige. Eva Waltré fortsatte sedan med att berätta om hur BRIS fungerar som ett mellanled mellan skola och socialtjänst för barn som är i behov av hjälp och stöd. Anna Bergelv visar sedan hur BRIS hemsida fungerar och de olika sättet som barn och ungdomar kan kontakta BRIS på. Kattis Ahlström avslutar besöket med att berätta om framtiden och hur målet är att införa dygnet-runt-öppet för hjälplinjen 116 111.

2011 hade BRIS 26 000 kontakter med barn och unga via e-post, telefon och chatten på BRIS hemsida.

Efter besöket på BRIS besökte Prinsessan Rädda Barnen. Generalsekreterare Elisabeth Dahlin hälsade välkommen och visade upp Rädda Barnens kontor. Efter det ger Elisabeth Dahlin en historisk tillbakablick från 1919 när Rädda Barnen bildades som ett svar på alla de barn som drabbades i Första världskriget. Elisabeth Dahlin ger, tillsammans med Agneta Åhlund som är chef för Sverigeprogrammet, en dragning av hur Rädda Barnen arbetar på lokal, nationell och internationell nivå för att med FN:s barnkonvention som  grund arbeta för att barn ska få det bättre. Rädda Barnen har verksamhet dels i Sverige men också utomlands genom åtta olika regionkontor världen över. Genom Save the Children har Rädda Barnen verksamhet i över 120 länder.

Agneta Åhlund berättade vidare om de olika sätt som Rädda Barnen arbetar på i Sverige, från läxläsning till att påverka politiker på alla nivåer men även hjälpa flyktingar och ensamkommande flyktingbarn, arbeta med skolfrågor som mobbning och skydda barn från våld och övergrepp.

Därefter berättade Anniken Elisson Tydén, som är chef för det internationella programmet, om Rädda Barnens arbete i världen. Genom samarbetet med lokala partners kan Rädda Barnen agera snabbt när katastrofer inträffar. Anniken Elisson Tydén tar som exempel Burma och Haiti där Rädda Barnen redan var på plats när katastroferna inträffade vilket gjorde att räddningsarbetet kunde påbörjas inom bara några timmar. Rädda Barnen arbetar internationellt på fyra olika sätt, med faktainsamling och analys, direkt stöd, kunskapsspridning samt påverksansarbete.

Läs mer om BRIS här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Läs mer om Rädda Barnen här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Följ BRIS på Facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Följ Rädda Barnen på Facebook. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.