Statsbesök från Finland — dag 2

Föregående 1 2 3 4 5 Nästa
Motiv: Kungaparet tillsammans med presidentparet ombord S/S Stockholm. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
Onsdagen den 18 april fortsatte Finlands president Sauli Niinistö sitt två dagar långa statsbesök i Sverige.
Dagen började med att presidentparet och Kungaparet besökte Sverigefinska skolanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster i Upplands Väsby. Skolan grundades 1993 och i skolan får barnen undervisning på både svenska och finska. Skolan har både låg-, mellan- och högstadium och har idag över 150 elever.  

Besöket inleddes med sånger från lågstadieeleverna, tal från två högstadielever och ett avslutande tal från skolans rektor, Markku Peura. Läs talen här.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster Därefter fick både Kungaparet och presidentparet vara med under en lektion.

Efter besöket i Sverigefinska skolan besökte presidentparet och Kungaparet Karolinska Institutetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster i Solna. Där hälsade rektor Harriet Wallberg-Henriksson välkommen och gav sedan en introduktion till Karolinska Institutets olika verksamheter. Därefter berättade Mattias Ihlén om Science for Life Laboratorylänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster som presidentparet och Kungaparet sedan fick besöka. Där berättade Miia Kivipelto och Jan Johansson om sin forskning om alzheimer och Hjalmar Brismar berättade om sin forskning om mikroskopi.

Därefter bjöd Stockholms stad presidentparet och Kungaparet på lunch ombord S/S Stockholmöppnas i nytt fönster.