Bröllopsmiddagen

Föregående 1 2 Nästa
Motiv: Foto: Fredrik Sanberg, Scanpix.
Bröllopsmiddagen den 19 juni 2010 inleddes klockan 20.00.
Till förrätt serverades havskräfta med sommartryffel, citrusmarinerad odlad torsk och grön ärtsoppa. Läs hela menyn Öppnas i nytt fönster..

Hedersgästerna satt vid honnörsbordet Öppnas i nytt fönster., och övriga gäster vid runda bord runtomkring.

Kungen började sitt tal Öppnas i nytt fönster. med att gratulera Drottningen på bröllopsdagen (de gifte sig på dagen för exakt 34 år sedan), något som väckte munterhet. I sitt tal sade Kungen vidare, vänd till Kronprinsessan: "Jag är Din far. Du är min älskade dotter. Ingen ska tro annat, än att min högsta önskan varit och är, att se Dig glad och lycklig. Det har därför varit en självklarhet för Din mor Drottningen och mig, att Du - som varje människa i vårt land - fritt och utan påtryckningar skulle välja den till Din livskamrat, som Ditt hjärta bjuder. Jag har idag velat markera det genom att beledsaga Dig fram till Din blivande make och därmed bekräfta det beslut om medgivande till äktenskap, som grundlagen ålägger mig att fatta."

Även Prins Daniels pappa, Olle Westling, höll tal Öppnas i nytt fönster.. Han sade bland annat "att Ni träffats och fattat tycke för varandra betraktar många som en saga. Mannen av folket som får landets Kronprinsessa. Ja, visst kan det uppfattas som en saga — men jag tror att det inte är en tillfällighet att detta inträffar just i Sverige där Konungen har tagit ett valspråk, som lyder "För Sverige i tiden"."

Prins Daniel höll det sista talet Öppnas i nytt fönster. där han berättade om när Kronprinsessan skulle på en resa till Kina. Hon var borta i 30 dagar. Kvällen före avresan satt hon uppe hela natten. När han vaknade fann han 30 brev som hon hade skrivit till honom, ett för varje dag hon skulle vara borta.

Efter bröllopsmiddagen serverades bröllopstårtan Öppnas i nytt fönster. som är en gåva från Sveriges bagare och konditorer. Tårtan var 3,30 meter hög och bestod av 11 våningar. Den innehöll bland annat champagnetryffel och smultronkompott.