Statsbesök från Rumänien dag 2

Det rumänska Presidentparet Basescu med Kronprinsessan Victoria och Prinsessan Madeleien.
Det rumänska Presidentparet Basescu, Kronprinsessan Victoria och Prinsessan Madeleine. Foto: Bertil Ericson, Scanpix
Det rumänska statsbesöket fortsatte den 12 mars och avslutades under eftermiddagen när Presidentparet Basescu lämnade Sverige.

Kung Carl XVI Gustaf och President Basescu deltog under förmiddagen i invigningen av ett rumänsk-svenskt företagsforum på World Trade Center i Stockholm. Därefter följde ett besök på Vattenfall. President och Fru Basescu bjöd Kungaparet och Kronprinsessan Viktoria med flera på svarslunch på Grand Hotel. Under eftermiddagen talade  Presidenten på Utrikespolitiska Institutet under rubriken "Rumänien och Svarta havsregionen" i närvaro av bland annat Kungen.

Ungdom och kultur


Drottning Silvia och Fru Basescu ägnade förmiddagen åt barn, ungdom och kultur. På Manillaskolan på Kungl. Djurgården i Stockholm möttes de på trappan av ett stort antal av skolans elever, och sen följde en rundvandring i lokalerna. Drottningen och Fru Basescu besökte två olika klasser för att ta del av den pedagogik som används. Ett mycket uppskattat inslag var de två mellanstadieelever som bjöd på teckenspråkspoesi i en av trapphallarna.

På Waldemarsudde fick Drottningen och Fru Basescu en visning av den aktuella utställningen Minnenas vind, som består av verk gjorda av den keramiska skulptören Hertha Hillfons. Här fick Drottning Siliva och Fru Basescu bland annat provsitta de fåtöljer gjorda i lera som vanligtvis står i Hertha Hillfons hem när de inte ställs ut på Waldemarsudde.

Drottningen och Maria Basesco besöker Fyshuset
Drottningen och Maria Basescu besöker Fryshuset.
Foto: Jessica Gow/Scanpix
När Drottningen och Fru Basescu besökte Fryshuset på Söder i Stockholm stod bland annat möten med landhockeyspelare och skateboardåkare på programmet. Dessutom informerades de båda besökarna om Fryshusets verksamhet och projekt som till exempel Lugna Gatan.

Det rumänska statsbesöket avslutades på sedvanligt sätt på Kungliga slottet där Kungaparet tillsammans med Kronprinsessan tog farväl av Presidentparet Basescu.