Kungaparet öppnade portarna till Nationaldagen

Kungen och Drottningen öppnar portarna till Kungliga slottet på Nationaldagen.

Kungen och Drottningen öppnar portarna till Kungliga slottet på Nationaldagen. Foto: David Sica/Stella Pictures

Kungaparet inledde firandet av Nationaldagen den 6 juni i Stockholm med att på slaget klockan 10 öppna porten till Kungliga slottets södra valv.

Det var startsignalen för årets upplaga av Öppet slott. Massor av besökare strömmade omgående in i slottet för att vara med om en dag fylld av visningar, föredrag och musik.
 
På Nationaldagen besökte Kungaparet också Södertälje. Kungen och Drottningen närvarade bland annat vid invigningen av nya Tom Tits Experiment, besökte stadsdelen Hovsjö och deltog i det officiella nationaldagsfirandet på Torekällsberget.

Läs

Kungens tal
 
Kronprinsessan i Marstrand.

Kronprinsessan i Marstrand. Foto: Björn Larsson Roswall/Scanpix

Kronprinsessan Victoria välkomnades på Nationaldagen till Kungälvs kommun. Kronprinsessan besökte bland annat Carlstens fästning i Marstrand och Bohus fästning i Kungälv, där det officiella firandet av årets Nationaldag tog vid.

På kvällen deltar Kungen, Drottningen, Kronprinsessan Victoria och Prinsessan Madeleine i det traditionsenliga firandet av Nationaldagen på Skansen i Stockholm. Därefter bjuder Kungaparet representanter för det officiella Sverige på mottagning på Kungliga slottet.