Kronprinsessan Victoria besöker Abisko

Kronprinsessan på Svalbard

Kronprinsessan på Svalbard i juni 2008. Foto: Fredrik Sandberg.

Den 12–14 augusti 2008 gör Kronprinsessan Victoria en studieresa till Abisko i Norrbotten, med anledning av forskningssatsningen Arktiska Sverige och det pågående Internationella polaråret 2007–2008.

Kronprinsessan är svensk beskyddare av polaråret och kommer under sitt besök bland annat att delta med glaciärforskare i fält för att mäta glaciärer samt få ta del av den klimatforskning som utförs i Abisko.

På programmet står rundvandring på forskningsstationen under ledning av stationens föreståndare Terry Callaghan, föreläsningar om stationens klimatforskning och -experiment samt information om det pågående Internationella polaråret.

Internationella Polaråret


Med anledning av det Internationella polaråret (IPY) genomförs en rad forskningsaktiviteter i de svenska fjällen under juli–augusti 2008, med samlingsnamnet Arktiska Sverige.

De flesta forskningsprojekt handlar om klimatförändringar och är tvärvetenskapliga till sin karaktär. Kronprinsessan kommer under sitt besök att ta del av den forskning som sker inom Arktiska Sverige.

Internationella Polaråret 2007–2008 sätter fokus på en lång rad frågor, från minoritetsbefolkningars situation och ekonomisk utveckling i nordliga områden till kultur, miljö och vetenskap. Forskningen intar en framskjuten plats, inte minst forskning om klimat och miljö, där polarområdena har en global betydelse.

Upptäck mer