Kronprinsessan på besök i Förenade Arabemiraten

kronprinsessan på besök i Dubai
Kronprinsessan Victoria inviger Svenska Handelskammarens kontor i Abu Dhabi.
Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix
På initiativ av Sveriges Ambassad i Abu Dhabi och Nobelmuseum i Stockholm har Kronprinsessan Victoria den 26-31 mars besökt Förenade Arabemiraten. Utbildningsministern Sheik Nayhan var värd för Kronprinsessan.

Förutom möten med Kronprinsarna av Abu Dhabi och Dubai fokuserade stora delar av programmet på utveckling och utbildning med besök vid flera universitet, ett center för funktionshindrade samt invigningen av en ny stor utställning om Alfred Nobel, som efter sin världspremiär i Dubai skall turnera vidare till bl.a. Paris, St. Petersburg och Sydney. Nobelmuseum är avsändare av utställningen.

Kronprinsessan besöker Svenska skolan
Kronprinsessan vid besök på Svenska skolan i Abu Dhabi. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix

Svenska Handelskammarens kontor


Svenskt näringsliv i FAE fick också draghjälp av Kronprinsessans besök. Omkring 250 svenska företag finns på plats. Scania bygger som första svenska bolag en produktionsenhet i Jebel Ali Free Zone och Kronprinsessan hjälpte till att lägga "grundstenen". Swedish Business Council inrättades i Abu Dhabi i samband med en mottagning i ambassadresidenset med flera hundra inbjudna gäster på plats.

Kronprinsessan fick också ta del av de dynamiska framtidsplanerna för Abu Dhabi och Dubai. Från helikopterperspektiv besågs de byggplaner som Dubai nu sätter i verket: ny hamn, ny flygplats och ny bebyggelse på konstgjorda öar, de s.k. palmerna och världen. I Abu Dhabi skall en helt ny CO2-fri stad byggas, liksom en kulturö med bl.a. ett Guggenheimmuseum, en konsertlokal och ett sjöfartsmuseum. Allt detta med gigantiska och ofattbara mått.

I FAE är vård och omsorg, skola och till stor del boendet kostnadsfritt för emiratierna. Arbetskraften hämtas till stor del utifrån och lever oftast under mera spartanska förhållanden.

KRPR i Abu Dhabi
Kronprinsessan besöker utställningen "Abu Dhabi imorgon". Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix

Stort medieintresse


Regionala media uppmärksammade Kronprinsessans besök och gjorde bl.a. en längre TV-intervju ute i tältlägret i öknen. I notiser och artiklar i tidningarna visades framför allt Kronprinsessans möten med Kronprinsarna och Scaniabesöket.

Det gick inte att ta miste på ambasasdens och det svenska näringslivets stora tacksamhet över Kronprinsessans insatser, ovärderlig draghjälp i en region som erbjuder ofantliga möjligheter för svensk export och kunskapsutbyte. Det ganska färska Exportrådskontoret i Dubai är redan Sveriges näst största (efter Shanghai!) i världen. Men också enskilda  medlemmar av den s.k. svenska kolonin visade sin glädje över att bli ihågkomna med ett kungligt besök. Det betyder mycket för dem som lever och arbetar långt hemifrån.

Kvinnliga studenter


Omkring 70% av studenterna vid universiteten utgörs av kvinnor, kvinnor som i allt högre grad efter avslutad utbildning går vidare ut i yrkeslivet. Kronprinsessan fick intressanta inblickar i deras vardag bl. a. i samband med en lunch med ett 10-tal kvinnliga studenter i ett av universitetens lunchkantiner sista dagen i Abu Dhabi.

Under resan fanns det också tid att ge sig ut i öknen en eftermiddag och kväll. Där visades hur den traditionella jakten med särskilt tränade falkar går till. I ett naturreservat fick Kronprinsessan också se två vita oryxbockar, en sällsynt art som reservatet värnar om.

Kronprinsessan med studenter i Dubai
Kronprinsessan Victoria i samspråk med kvinnliga studenter vid ett universitet i Abu Dhabi.
Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix