Kungaparet deltog i temadag om integration

Kungen besöker Introduktionsskolan i Bergsjön. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix
Kungen på Introduktionsskolan i Bergsjön. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix
Sedan några år genomför Kungaparet varje år ett antal så kallade "Temadagar" då de studerar ett speciellt ämne. Torsdagen den 15 november besökte Kungaparet Göteborg för att informera sig om arbetet med integrationsfrågor i Västra Götaland.

Dagen inleddes på Länsstyrelsen där Kungaparet bland annat fick en beskrivning av hur länets kommuner samordnar introduktionen av nyanlända. Kris- och traumaenhetens specialistmottagning för krigs- och tortyrskadade, och Migrationsverkets ansökningsenhet informerade om sina respektive verksamheter. Även "Plattform Göteborg", som samordnar frivilligorganisationernas insatser för invandrares introduktion i samhället berättade om sin verksamhet.

Drottningen besöker Introduktionsskolan i Bergsjön. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix
Drottningen besöker Introduktionsskolan i Bergsjön. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix

Besök i Bergsjön och Angered


Kungaparet besökte den så kallade "Introduktionsskolan" i Bergssjön, som erbjuder undervisning i svenska och information om det svenska samhället till nyanlända familjer.

Efter besöket i Bergsjön for Kungaparet vidare till Angered för ett besök hos ABF, som  undervisar nyanlända i svenska samt erbjuder yrkespraktik och utbildning i yrkessvenska.

Kungaparet träffade också elever och lärare från KY-Akademien, som stöder utländska tekniker och ingenjörer i deras inträde i samhället.      

Gruppbild. Dubbeklicka på bilden för förstoring och namn på deltagare. Foto: Stefan Runge.
Gruppbild. Bilden är beskuren. Klicka på bilden för förstoring. Foto: Stefan Burge

Besök på Mixgården i  Hammarkullen    

       
Mixgården är den kommunala fritidsgården i Hammarkullen, som vänder sig till ungdomar 13–20 år. Där finns även en verksamhet för ungdomar 10–12 år ett par timmar i veckan.

På Mixgården fick Kungaparet bland annat träffa representanter för gruppen Sharafs hjältar, som arbetar för att vidga begreppet "heder" och att bekämpa fördomar. Dessa "vardagshjältar" har även flickor i sin verksamhet vilket är unikt för Göteborg.

Upptäck mer