IVL-konferens om framtidens miljö

Kungen och samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin vid Svenska Miljöinstitutets 40-årsjubileumskonferens. Foto: Scanpix/Claudio Bresciani.
Kung Carl Gustaf och samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin under invigningen av Svenska Miljöinstitutets 40-årsjubileumskonferens. Foto: Scanpix/Claudio Bresciani.
Kung Carl Gustaf invigde tisdag den 23 maj Svenska Miljöinstitutets 40-årsjubileumskonferens i Aula Magna, Frescati, Stockholms universitet.

Konferensen hölls under temat "IVL 40 år med lösningar för en hållbar framtid".

Miljöfrågor berör alla


Kungen uttryckte i sitt invigningstal känslan, att vi idag är mer medvetna om att miljöfrågor inte längre bara är lokala utan berör alla människor på jorden.

- Mycket har blivit bättre men det återstår en hel del att göra, tyvärr, fortsatte Kungen och nämnde bland annat den kraftiga övergödningen av Östersjön.

Varnade för framtiden


Han varnade också för de mycket stora problem vi kan komma att stå inför i framtiden i form av extrema väderhändelser som stormar, cykloner och översvämningar, om vi inte drastiskt kan minska utsläppen av växthusgaser.

Kina, trängselskatt och Östersjön


Fem ämnen presenterades under dagen: "Så löste vi energikrisen och blev kvitt oljeberoendet", "Kina, klimat och globalisering", "Trängselskatten", "Vad vill Björn Carlsons Östersjöstiftelse åstadkomma och vad vill forskare och samhälle för att rädda Östersjöns framtid?", samt "Så förbättrar vi samhällets beslutsunderlag för en hållbar tillväxt".

Upptäck mer

Läs H.M. Konungens

tal.

Mer information om

IVL Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

finner du här (extern länk)