Kungen delade ut pris till Årets Nybyggare

Kin Lap Iu, Årets Nybyggare 2005, tar emot prischecken av Kung Carl Gustaf. Foto: Pressens Bild.
Utmärkelsen Årets Nybyggare 2005 delades fredag den 7 oktober ut av H.M. Konungen vid en ceremoni i FöreningsSparbankens lokaler på Brunkebergstorg i Stockholm. Kungen är beskyddare för den årliga utmärkelsen.

Kin Lap Iu, som driver företaget Alem teknik AB i Nybro och som tillverkar vajerlås för lamparmaturer i offentlig miljö, belönades med 100 000 kronor för sitt entreprenörskap.

Han premierades för att han utan resurser utvecklat ett företag i världsklass inom sin bransch.

Kin Lap Iu har via det egna företaget tagit sig ut arbetslöshet och kvalificerat sig till Nybyggarpriset för det hårda arbete och den vilja han visat i sitt entreprenörskap.

Årets Nybyggare är invandrad från Hongkong. Han kom till Sverige 1980 och började arbeta som kock. Efter en tids arbetslöshet startade han företaget år 2000. Alem Teknik har sedan starten årligen fördubblat omsättningen. Det har sex anställda och omsätter cirka åtta miljoner kronor.

Utmärkelsen delas ut av IFS, Insamlingsstiftelsen IFS Rådgivningscentrum. Det är en religiöst och partipolitiskt obunden ideell stiftelse som främjar invandrarföretagandet i Sverige. Rafael Bermejo är stiftelsens grundare och ordförande.

Priset sponsras av FöreningsSparbanken.

Upptäck mer

Mer information om priset på webbplatsen

Årets Nybyggare Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

(extern länk)