Företräde för World Scout Foundation på Stockholms slott

Kungen omgiven av fd ordförande William Cronk och nye ordföranden Howard Kilroy. Foto: Kungl. Hovstaterna.
Foto: Kungl. Hovstaterna
Kungen gav fredagen den 11 februari företräde på Stockholms slott för William Cronk, Lafayette, USA, och Howard Kilroy, Dublin, Irland. De företräder World Scout Foundation, för vilken Kungen är hedersordförande. Mr Cronk är f.d. ordförande och Mr Kilroy är tillträdande ordförande i organisationen.

World Scout Foundation har sitt säte i Genève. Den har till uppgift att stödja den internationella scoutrörelsens utveckling ekonomiskt.

Kungens scoutintresse grundades för 50 år sedan. Hans far, Prins Gustaf Adolf, var en engagerad scoutledare och "lillprinsen" upptogs tidigt i vargungarna. "HMK 50 år som scout" uppmärksammas av Svenska Scoutrådet den 20 februari, när en byst av Kung Carl XVI Gustaf kommer att överlämnas i Lemshaga, Värmdö.

Scoutrörelsen grundades 1907 av Lord Baden-Powell. Den har cirka 28 miljoner medlemmar i över 150 länder. Det är den enda ungdomsorganisation som ökat sitt medlemsskap sedan starten. Starkast är tillväxten i Ryssland, där scoutrörelsen var förbjuden under sovjettiden. Även i Asien och många afrikanska länder blir det fler och fler scouter. Under tsunamikatastrofen har scouter bedrivit ett betydelsefullt räddningsarbete i Thailand, Sri Lanka och på andra drabbade platser.