H.M. Drottningens tal vid Sophiahemmet högskolas höstsalong
Sophiahemmet, Stockholm
(Det talade ordet gäller)
Kära sjuksköterskor,
Ni är verkligen hjärtat i vår vård och omsorg! Ert arbete är helt avgörande för många människors hälsa och välmående.
Jag är så glad att få vara här med er här på Sophiahemmet i dag! Silviahemmet har haft ett långt och framgångsrikt samarbete med högskolan. Sedan 2009 har jag haft äran att diplomera 334 Silviasjuksköterskor under vår årliga ceremoni.
När jag grundade Silviahemmet 1996 började vi med att utbilda undersköterskor, som fick diplom i demensvård med fokus på livskvalitet. På begäran av sjuksköterskor som ville fördjupa sig i demenskunskap, startade vi sedan en utbildning som leder till titeln Silviasjuksköterska.
Jag fick idén till Silviahemmet då min mor drabbades av en demenssjukdom. På den tiden fanns inte mycket kunskap om dessa sjukdomar, så jag fick verkligen leta med ljus och lykta! En person som gjorde stor skillnad var Professor Barbro Beck Friis, som inte bara hjälpte oss att rensa bort skadliga mediciner, utan också förklarade på ett tydligt sätt hur vi som anhöriga kunde hantera symtom och underlätta vardagen för min mor.
Den hjälp jag fick betydde oerhört mycket i en svår situation, och det var då jag bestämde mig för att fler skulle få tillgång till kunskap.
Jag minns att jag frågade undersköterskan som hjälpte min mor vilken utbildning hon hade inom demensvård och när hon svarade att det inte fanns någon sådan utbildning blev jag både förvånad och fast besluten att förändra det. Det var startskottet för Silviahemmet, som nu i 28 år utbildat vårdpersonal i demenskunskap med livskvalitet som ledstjärna.
När Stiftelsen Silviahemmet såg sitt ljus i huset på Drottningholmsmalmen, donerat till stiftelsen av familjen Dinkelspiel, blev Professor Beck Friis vår första läromästare. Hon införlivade den palliativa vårdfilosofin, eftersom demenssjukdom ännu inte kan botas. Men oavsett sjukdomens stadium kan vi göra mycket för att underlätta för både de drabbade och deras anhöriga.
Vårdfilosofin bygger på fyra hörnstenar: symtomkontroll, anhörigstöd, teamarbete och kommunikation. Målet är att skapa bästa möjliga livskvalitet genom hela sjukdomsprocessen.
Från början utbildade vi undersköterskor på Silviahemmet, och de fick både teoretisk undervisning och praktik i vår dagverksamhet. Som professor Beck Friis så klokt sa: ”Det är den som är sjuk som är den stora läromästaren”.
Totalt utbildades 34 undersköterskor till Silviasystrar. För att utveckla utbildningen ytterligare, inledde vi 2004 ett samarbete med Sophiahemmet, som tog över den tillsammans med Silviahemmet.
När professor Beck Friis gick i pension 2005 fick demensläkaren Wilhelmina Hoffman ansvar för verksamheten och de kommande utbildningarna. I dag leds dagverksamheten av våra Silviasystrar, och vi samarbetar även med Karolinska Institutet och Marie Cederschiöld Högskola för att fler yrkesgrupper ska kunna få spetsutbildning i demensvård.
Jag har diplomerat över 1 500 personer efter sina studier på någon av högskolorna. Men för att nå ut bredare med kunskap utbildar Silviahemmet även hela vård- och omsorgsenheter som kan Silviahemscertifieras. Det finns idag över 200 certifierade enheter i Sverige och flera internationellt – i Brasilien, Litauen och Tyskland.
Förra veckan hade jag glädjen att Silviahemscertifiera det fina vård- och omsorgsboendet Hattstugan på Gotland. Ett boende som också drivs av Silviahemmet, sedan de tidigare ägarna gick i pension.
Utvecklingen fortsätter med fler och fler utbildade, och jag är stolt över att vår kunskap sprids som ringar på vattnet.
Jag avslutar här men vill att ni sjuksköterskor ska veta att jag är innerligt tacksam för det viktiga arbete som ni dagligen utför.
Varmt tack till er alla!