Kronprinsessan besökte Norra Kvills nationalpark
Den 15 maj besökte Kronprinsessan Norra Kvills nationalpark. Besöket var en del av Kronprinsessans initiativ att besöka Sveriges alla 30 nationalparker.

Kronprinsessan under vandringen i nationalparken Norra Kvill. Foto: Ida Åkesson/SPA
Genom att besöka Sveriges alla nationalparker vill Kronprinsessan främja friluftsliv, uppmuntra rörelse och få fler att upptäcka vad Sverige har att erbjuda i form av naturupplevelser.

Kronprinsessan tillsammans med landshövding Allan Widman. Foto: Christine Olsson/TT
Besöket i Norra Kvills nationalpark inleddes vid Näckön där landshövding Allan Widman hälsade välkommen. Kronprinsessan fick därefter övergripande information om nationalparkens historia.

Personal från länsstyrelsen deltog i vandringen och berättade om nationalparken och dess natur. Foto: Christine Olsson/TT
Tillsammans med personal från länsstyrelsen i Kalmar län vandrade Kronprinsessan sedan från Näckön till Stora Idgölen.

Kronprinsessan vid Stora Idgölen. Foto: Ida Åkesson/SPA
Vandringen gick därefter till Idhöjden, vidare mot Lilla Idgölen och sedan tillbaka till Näckön.

Kronprinsessan i en av de brantare stigarna under vandringen. Foto: Ida Åkesson/TT
Under vandringen fick Kronprinsessan information om naturen i parken, om de mossklädda blocken, de multnande lågor som är hem för bland annat svartoxen och vedsvampar samt de otaliga tallarna med brandljud, den skada som tallen får efter en brand.

Kronprinsessan får information om djur som lever av de döda träden, så som svartoxe och raggbock. Foto: Ida Åkesson/SPA
Kvills naturreservat
Efter lunch vid Näckön besökte Kronprinsessan Kvills naturreservat.

Kronprinsessan och nationalparksförvaltare Jerry Svensson tittar på skägglav under besöket i Kvills naturreservat. Foto: Christine Olsson/TT
Kvills naturreservat erbjuder besökare ett småskaligt odlingslandskap och ålderstigna ädellövträd som bland annat är växtplats för flera ovanliga lavar som gulpudrad spiklav, sotlav och almlav. Besökare kan även se Kvilleken – Sveriges grövsta, och sannolikt äldsta, ek med en omkrets på 14 meter.

Kronprinsessan vid Kvilleken. Foto: Ida Åkesson/SPA
År 1928 förklarades Kvilleken som naturminne och 2014 beräknade man trädets ålder och kom fram till att det då var 850 ± 100 år.

Kronprinsessan och nationalparksförvaltare Jerry Svensson. Foto: Christine Olsson/TT
Nationalparker i Sverige
En nationalpark bildas genom beslut av regering och riksdag, och marken ägs av staten. Att bilda nationalparker är ett sätt att bevara vårt gemensamma natur- och kulturarv och att skydda områden som annars hotar att förstöras eller försvinna helt. Nationalpark är det starkaste skydd ett område kan få och i dag finns det 30 nationalparker i Sverige.

Foto: Christine Olsson/TT
Om Kronprinsessans vandringar
De kommande åren planerar Kronprinsessan besöka Sveriges 30 nationalparker. Genom sina besök i nationalparkerna vill Kronprinsessan främja friluftsliv, uppmuntra rörelse och få fler att upptäcka vad Sverige har att erbjuda i form av naturupplevelser. Vid varje besök deltar lokala experter som guidar och ger information om naturen i den aktuella nationalparken.
Idén till besöken i nationalparkerna kom under Kronprinsessans vandringar i Sveriges landskap, hösten 2017 – våren 2019.