Kronprinsessparet besökte Fritidsbanken och Steningehöjdens skola

Den 7 september besökte Kronprinsessan och Prins Daniel Fritidsbanken och Steningehöjdens skola i Sigtuna kommun tillsammans med Kronprinsessparets stiftelse och stiftelsens ungdomsråd.

Kronprinsessparet besökte Steningehöjdens skola.

Kronprinsessparet besökte Steningehöjdens skola. Foto: Pelle T Nilsson/SPA

Kronprinsessparet inledde besöket på Fritidsbanken i Märsta. Fritidsbanken samlar in sport- och friluftsutrustning och lånar ut den, ungefär som ett bibliotek. Tanken är att utrustning som annars stått oanvänd ska bidra till att öka den fysiska aktiviteten, minska stillasittandet och underlätta för alla att prova idrottsaktiviteter och friluftsliv. Fritidsbanken startade 2013 och finns i dag på över 100 platser i landet.

Henric Byström, kommunikationschef, berättar om Fritidsbankens verksamhet.

Henric Byström, kommunikationschef, berättar om Fritidsbankens verksamhet. Foto: Pelle T Nilsson/SPA

Under 2022 genomför Fritidsbanken ett pilotprojekt, Lekoteket, med stöd från Kronprinsessparets stiftelse. Lekotekets syfte är att låta elever driva sina egna fritidsbanker på skolor där utrustningen lånas ut på raster. Fritidsbanken genomför även en aktiv satsning för att öka möjligheterna för personer med funktionsnedsättning att låna fritidshjälpmedel och parasportutrustning.

Steningehöjdens skola

Efter besöket på Fritidsbanken fortsatte eftermiddagen på Steningehöjdens skola i Sigtuna där klass 9C, som regelbundet använder Fritidsbanken, visade upp de två parasportaktiviteterna goalball samt floorcurling.

Läs mer om Kronprinsessparets stiftelse

Kronprinsessan spelar goalball.

Kronprinsessan spelar goalball. Foto: Pelle T Nilsson/SPA

Prins Daniel spelar floorcurling.

Prins Daniel spelar floorcurling. Foto: Pelle T Nilsson/SPA