I kväll bjöd Kungaparet in till representationsmiddag på Kungliga slottet.
Kungaparet, Kronprinsessparet och Prinsparet hälsade gästerna välkomna i Vita Havet. Bland gästerna fanns representanter från diplomatiska kåren, riksdag, regering, myndigheter, vetenskap, idrott, näringsliv, kultur samt personer som Kungafamiljen mött vid resor.
Middagen serverades sedan i Karl XI:s galleri.
Ångad norsk kungskrabba, inlagd kålrabbi, grapefrukt och aromatiska örter
*
Stekt isländsk marulk, färsk stenbitsrom, smörbakad vit sparris, Sandefjordssås och gräslök
*
Stekt- & bräserat vårlamm från Mälardalen, lammsky med ramslök och glaserad rotselleri
*
Citron meringué, sorbet på citrus, enbärsolja, fjolårets fläder, fänkålspollen och fransk maräng
Porslinet vid kvällens middag var en gåva från riksdag och regering till Kungen på 50-årsdagen 1996. Servisen är från Hackman-Rörstrand Gustafsberg och designad av Karin Björquist.
Glasservisen är från Kosta, designad av Sigurd Persson. Glasen fick Kungaparet 1976 i bröllopsgåva av riksdag och regering.
Bordssilvret tillhör Brasilianska servisen. Servisens namn kommer av att den tidigare tillhört den brasilianska kejsarfamiljen. Efter kejsarinnan Amalias död 1873 ärvdes den av hennes syster, änkedrottning Josefina av Sverige.
Bordslinnet är från Irland och gavs som gåva till Gustaf VI Adolf år 1959. Mönstret består av bladornament runt omkring dukens kanter.
Kungaparet bjuder kontinuerligt in till representationsmiddagar på Kungl. Slottet cirka en till två gånger per år. Med anledning av pandemin var kvällens representationsmiddag den första sedan 2019.
De inbjudna är representanter från diplomatiska kåren, riksdag, regering, myndigheter, vetenskap, idrott, näringsliv, kultur samt personer som Kungafamiljen mött vid resor.