Prinsessan Sofia vid Sophiahemmet högskolas digitala examensceremoni

Fredagen den 5 februari deltog Prinsessan Sofia vid Sophiahemmet högskolas digitala examination, för att uppmärksamma och gratulera de nyutexaminerade studenterna.

Prinsessan Sofia höll ett tal vid examensceremonin.

Prinsessan Sofia höll ett tal vid examensceremonin. Foto: Pia Hultkrantz

Sophiahemmet högskolas examenshögtid äger i vanliga fall rum i Blå hallen i Stockholms stadshus. Med anledning av covid-19-pandemin genomfördes examenshögtiden digitalt.

I sitt tal sade Prinsessan bland annat:

Under ert yrkesliv kommer ni att möta människor i alla skeden av livet. Ni kommer att finnas med i situationer av djupaste sorg och största glädje. Ni kommer att möta människor som är både starka och sköra - ibland båda samtidigt.

H.K.H. Prinsessan Sofia

Sedan april 2020 genomför Prinsessan volontärtjänstgöring på Sophiahemmet sjukhus.

Om Sophiahemmet

Sophiahemmet invigdes år 1889 och är ett av Sveriges äldsta privata sjukhus. Sjukhuset har fått sitt namn efter drottning Sofia, som tillsammans med sin gemål kung Oscar II, lät uppföra sjukhuset vid Valhallavägen på Kungliga Djurgården.

Sophiahemmet Högskola har sitt ursprung i den sjuksköterskeskola som drottning Sofia startade 1883.

Prinsessan Sofia är sedan 2016 hedersordförande för Sophiahemmet, ideell förening. Prinsessan efterträdde då Prinsessan Christina, Fru Magnuson, som var hedersordförande sedan 1972.

Kungafamiljen och covid-19-pandemin

Kungafamiljen är angelägen om att visa sitt stöd för de insatser som görs i olika delar av samhället för att bekämpa covid-19-pandemin.

Genom samtal, digitala möten och besök informerar sig Kungafamiljen om hur pandemin påverkar Sverige.

Besök planeras utifrån rådande rekommendationer och med en strävan att inte i onödan ta verksamheternas tid och resurser i anspråk.

Till toppen