Kungaparet besökte Jokkmokk

Torsdagen den 6 februari besökte Kungen och Drottningen Jokkmokk i samband med samernas nationaldag.

Kungaparet vid en elevutställning på Samernas utbildningscentrum i Jokkmokk.

Kungaparet vid en elevutställning på Samernas utbildningscentrum i Jokkmokk. Foto: TT/Naina Helén Jåma

Besöket inleddes med att Kungaparet träffade Sametingets styrelseordförande Per-Olof Nutti, Sirges samebysordförande Mikael Kuhmunen och Jåhkågaska tjielldes ordförande Jan-Erik Länta som informerade om rennäringens förutsättningar och utmaningar vad gäller skogs-, vattenbruk- och gruvdrift.

På Jokkmokks sameskola fick Kungaparet träffa årskurs 5-6 som berättade om samisk kultur.

På Jokkmokks sameskola fick Kungaparet träffa årskurs 5-6 som berättade om samisk kultur. Foto: TT/Naina Helén Jåma

I samband med lunch träffade Kungaparet bland andra Sametingets styrelse och presidium.

Jokkmokks marknad

Efter lunch besökte Kungaparet Jokkmokks marknad som har en lång historia och betraktas som en obruten tradition sedan mer än 400 år tillbaka. På marknaden uppmärksammades den samiska nationaldagen och från en scen gjord av snö framfördes bland annat Kungssången på lulesamiska samt den samiska nationalsången. Därefter höll Kungen ett tal där han bland annat sa:

Den samiska historien är en viktig del av den svenska. Samiska traditioner inom allt från musik till konsthantverk berikar svensk kultur. Det påminns vi om inte minst här på Jokkmokks marknad – en mötesplats med över 400 år gamla anor.

H.M. Konungen

Kungaparet på Jokkmokks marknad.

Kungaparet på Jokkmokks marknad. Foto: TT/Naina Helén Jåma

I rensläde genom Jokkmokk.

I rensläde genom Jokkmokk. Foto: TT/Naina Helén Jåma

Kungaparet besöker ett renhägn hemma hos Sanna Vannmar som visar hur de jobbar med renvallning och hur klimatförändringarna påverkar näringen.

Kungaparet besöker ett renhägn hemma hos Sanna Vannmar som visar hur de jobbar med renvallning och hur klimatförändringarna påverkar näringen. Foto: TT/Naina Helén Jåma

Samernas utbildningscentrum

På Samernas utbildningscentrum fick Kungaparet ta del av en elevutställning gjord av slöjdlinjens andraårselever. Centret grundades 1942 och har sedan dess gett utbildningar till det samiska folket.

Fjäll- och samemuseet Ájtte

På museet Ájtte fick Kungaparet en visning av en samisk slöjdutställning och mötte tre samiska entreprenörer och konstnärer. Museet Ájtte visar utställningar om fjällregionens natur och den samiska kulturen från riksgränsen i väster och ner i skogslandet, 1 000 km från söder till norr.